İLK 6 AY ANNE SÜTÜ


Her yerde söylerler, kamu spotları döner durur ilk 6 ay anne sütü ile beslenmeli bebek diye. Ne yaman çelişkidir ki her koldan 6 ay dolu dolu yetecek anne sütü bir kutu formül mama ile yer değiştirir. Herşey bebek doğduğunda sarılık olmasın ile başlar. Çoğu hastane anneye gelen ilk sütün yani kolostrumun bebek için ne kadar faydalı ve doyurucu olduğunu anlatmak yerine sarılık olmasın diye formül mamayı verir.
Gelen ilk süt bebeğe kesinlikle yeter, her annenin bebeği besleyecek kadar sütü vardır. Elbette annede bir sağlık problemi olabilir, hormonel nedenlerle süt olmayabilir ya da bebek formül mama ile beslenmek zorunda kalabilir. Formül mama zehir değildir. 1 yasına kadar bebeğin temel gıdası sadece anne sütü ve formül mamadır Ek gıda sadece yemek alışkanlığını kazandırabilmek için bebeğe verilir.
Sütü sağarak miktarına bakmak doğru değildir. Bebek anneden sağılan sütün çok daha fazlasını emer.
Ben doğuma gitmeden aşağıdaki resmi internetten telefonuma kaydetmiştim. Belki komik gelebilir ama çok işe yarıyor, yeni doğan bebeğin mide hacmini ölçülerle anlatıyor. Her sütün yetiyor mu? Diye sorana inat resime bakıp rahatlıyordum J



6 ay dolmadan bebeklerinize asla ek gıda denemeyin bebeğin sindirim sisteminin gelişimi 6 ayda tamamlanır. Nasılsa ömür boyu yiyecek bu acele neden?
Bebeklere geceleri rahat uyumak için sütünüz yettiği halde formül mama vermeyin. Bu hiç de gerekli değildir. Emzirmeyi özleyeceğiniz günler gelecek, o bağı arayacaksınız.
Eğer her şeyi tattırmazsan yemek yemez söylentilerine birçok söylentide yapmanız gerektiği gibi kulak asmayın. Böyle bir şey yok. İnat ettim 7. Ay bitene kadar sadece anne sütü ile besledim kızımı 8. Aya girdiğimizde kuralına uygun şekilde ek gıdaya geçiş yaptım. Herhangi bir sorun da yaşamadım.
Bebek her ağladığında milyon kişi defalarca doyuyor mu? Ya da daha acımasızca sütün yetmiyor, hatta dahası sütün yaramıyor diyecektir. Kulak asmayın. Bebeğin doğum kilosuna, hastaneden çıkış kilosuna ve sonraki periyodik tartı alımlarına bakın. Bebek aylık 600 gram ve üstünde alıyorsa mama vermeyin. Hatta bazı doktorlar ki ben o doktorları seviyorum 400 gram tartı alımını sınır olarak kabul ederler.
Önemli olan bebeğin kilosu da değildir zaten gelişimi ve sağlıklı olmasıdır. Sizi formül mamaya esir etmek isteyecek dış mihraklara kanmayın, aldanmayın. J
Doğru bilinen yanlışlar çoktur bu konuda ama doğru olan sadece ilk altı ay anne sütüdür. Bebeğinizi bundan mahrum etmemek için elinizden ne geliyorsa yapın. Bebeği doğar doğmaz mutlaka hemen emzirin. Her ağladığında hemen emzirin.
Bebeklerdeki yenidoğan sarılığı her iki saatte bir mutlaka bebeği emzirerek aşılan bir sorundur, formül mama gerektirmez. Ne kadar mama verirseniz o kadar sütünüz azalır.
Eğer 6 ay dolmadan işe başlayacaksanız süt sağarak buzlukta stoklamanız zahmetli olsa da çok faydalı olacaktır. Stoklayacağınız sütlerin üzerine sağdığınız tarih ve miktar bilgilerini yazmak siz yokken bebeğin beslenmesini üstlenen kişi için rahatlık sağlayacaktır.


Bol sütlü günler….

2 yorum:

  1. Cok haklisin ek gida acelesini anlamlandiramayanlardanim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erken kalkan yol alır mantığı, bebeğim biz yerken canı çekiyor teorisi hep bunlar.

      Sil

 
Top